Marți, 17 decembrie 2024, de la ora 13.00,  în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii va avea loc o întâlnire cu scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, eveniment organizat de Alecart, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Colegiul Național Iași și Liceul „Varlaam Mitropolitul” Iași.

Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este prozator, poet, eseist, traducător, editor și doctor în literatură. În prezent, este director editorial al imprintului Anansi. World Fiction, din cadrul Grupului Editorial Trei. A fost coordonatorul colecției Biblioteca Polirom, din cadrul Editurii Polirom (2005-2019). A publicat împreună cu Vasile Ernu volumul de dialoguri Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (2010). Au urmat: Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul  (poezie), Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam (eseuri), anaBASis (poezie), Copilăria lui Kaspar Hauser (roman recompensat cu Premiul Festivalului primului roman de la Chambéry (2018) și nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, 2018), Caragiale. Scrisoarea pierdută (roman), Adorabilii etrusci (poezie), Abraxas (roman), Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte (eseuri; în colaborare cu Vasile Ernu), Soarele negru (roman). A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Sue Prideaux, Edward Hirsch, Daniel Mendelsohn, Paul Auster, Philip Roth, Louise Glück, Hannah Arendt, Carl Gustav Jung, Anne Carson și Kaveh Akbar.

„Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu revine în atenția cititorilor cu o nouă carte de ficțiune: Soarele negru, un roman picaresc al cărui protagonist e chiar literatura, sinuoasă și ramificată ca brațele unui fluviu ce se despart în deltă.
Noul roman, publicat de Editura Trei, încheie trilogia memoriei și a familiei începută cu romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (2017, 2021) și continuată cu Abraxas (2022), două cărți care s-au bucurat de o receptare excelentă atât din partea criticilor, cât și a cititorilor, traduse sau aflate în curs de apariție în ediții străine la edituri de prestigiu din Europa”. (Observator Cultural)

„Soarele negru” întregește o căutare simbolică și stilistică începută în 2016, când am scris „Copilăria lui Kaspar Hauser”, și continuată cu „Abraxas”. Chiar dacă întrebările au rămas poate fără răspuns, ceea ce m-a interesat pe mine a fost chiar desfășurarea acestei saga: care sunt mecanismele amintirii, realitatea memoriei vs. cea a lumii, evoluția politică și socială a unei țări din sud-estul Europei între 1980 și 2020, orașul București, misterul mecanismului afectiv numit familie, totul filtrat de conștiința unui raisonneur de multe ori inadecvat realității. Odată cu „Soarele negru” se încheie această etapă a muncii mele care a căpătat involuntar aspectul unei trilogii. (Bogdan-Alexandru Stănescu).

Prezintă: Ana-Maria Ailiesei, Maria Oglinzanu și Maria Roșca.
Întâlnirea va fi moderată de Nicoleta Munteanu și Emil Munteanu.