Colectivul Muzeului Național al Literaturii Române Iași își exprimă regretul față de dispariția Danei Konya-Petrișor, stră-strănepoata lui Constantin Negruzzi. Suntem alături de Marcel Petrișor în greaua pierdere suferită. Să se odihnească în pace!

Dana Konya-Petrișor, descendentă a ilustrei familii Negruzzi, este fiica Martei Negruzzi și a lui Eduard Konya, născută la București, petrecându-și copilăria între Capitală, Iași și Hermeziu. Din pricina „originii nesănătoase”, a făcut o școală de construcții și abia târziu a putut să intre la Facultatea de Litere. A lucrat 33 de ani ca tehnician în construcții. A luat parte la comemorarea a 100 de ani de la moartea lui Constantin Negruzzi, eveniment plasat sub egida UNESCO, în 1968. A fost căsătorită cu profesorul și scriitorul Marcel Petrișor (n. 1930), fost deținut politic. Amândoi au îndurat greu vitregiile regimului comunist. În 1986, după moartea mamei ei, a plecat în Franța. A lucrat și aici tot ca tehnician în construcții, până la pensionare. După 1990, a revenit de multe ori în țară, fiind implicată în diverse proiecte culturale.

A continuat tradiția scriitoricească a familiei, fiind autoarea a două volume apărute în anii din urmă la Editura Junimea din Iași, care, după propria mărturie, „descâlcesc un pic nebănuitele ițe ale memoriei”: De pe mal de Prut, pe malurile Senei și Hai-hui prin lumea lui Dumnezeu.

Dana Konya-Petrișor a fost apropiată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași. Ei îi datorăm Muzeul „Constantin Negruzzi” de la Hermeziu (comuna Trifești), inaugurat în anul 1995, pentru care a donat numeroase obiecte, fotografii și documente de familie.