Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să „intrați” în laboratorul de lucru al poeziilor care au stat la baza editării volumului Daim.

În perioada ianuarie-noiembrie 1942, Mihail Sadoveanu i-a scris Valeriei Mitru, viitoarea sa soție, 46 de poezii, pe care i le trimitea acesteia, în chip de scrisori, după fiecare întâlnire. Solicitat de Perpessicius, Demostene Botez și Ionel Teodoreanu, povestitorul le-a copiat, în 1944, într-un caiet special cu dedicația „V.S.”.

Poeziile au fost ulterior publicate, constituind singurul volum de poezii al lui Mihail Sadoveanu, intitulat Daim („Domniță-a-Inimii-mele”).

În cadrul evenimentului Zilele Sadoveanu, ediția a XL-a, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași vor fi expuse manuscrisele acestor poezii, donate de Constantin Mitru cu prilejul deschiderii pentru public, la 5 noiembrie 1980, în casa în care a locuit Mihail Sadoveanu, a expoziției permanente dedicate scriitorului.

Curatoriată de Lăcrămioara Agrigoroaiei, expoziția poate fi vizitată doar în perioada 5-8 noiembrie 2020, între orele 10:00-17:00.