Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu sunt sărbătorite la Muzeul „Mihai Eminescu” din parcul Copou printr-o serie de activități culturale și de educație muzeală.

De la ora 11:00, publicul este invitat să audieze povestea cunoscutei colecții apărute la Editura Junimea – „Eminesciana”, eveniment la care vor participa scriitorii Mircea Radu Iacoban, inițiatorul colecției, și Livia Iacob.

Mircea Radu Iacoban este scriitor, dramaturg, prozator și scenarist. Din anul 1969 până în 1979, a fost director al Editurii Junimea, iar în perioada 1979-1990 a fost director al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. A fost secretar al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, între anii 1971-1990, director al Teatrului „Luceafărul” Iași (1994-2006) și redactor-șef al revistei „Cronica veche” (2017-2019). A publicat numeroase volume de proză, teatru, publicistică.

Livia Iacob este lect. univ. dr. la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Litere. Autoare a mai multor volume de versuri, prezentă în publicistica românească atât în spaţiul academic, cât şi în reviste literare și culturale, a publicat două volume de critică şi istorie literară („Romancieri interbelici” și „Parodia literară. Şapte rescrieri româneşti”), a coordonat și editat volume, traduceri şi antologii, fiind și traducătoare din literatura franceză modernă.

În continuarea programului de la Muzeul „Mihai Eminescu”, membrii cenaclului literar de la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Popești, jud. Iași, vor susține momente artistice, sub coordonarea prof. Ionuț Alupoae. Moderatorul evenimentului este Liviu Apetroaie, muzeograf MNLR Iași.