În data de 12 aprilie 2024, Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural din Chișinău vor organiza un eveniment cu scriitorul și sociologul Dan Lungu. Începând cu ora 16.00, publicul basarabean va fi așteptat să asiste la conferința cu titlul „Biografii comune. Democratizarea memoriei”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), str. 31 August 1989, nr. 115.

Această conferință face parte din Proiectul „Iași – Chișinău: legături culturale”, inaugurat în anul 2022 și este coordonat de Iulian Pruteanu-Isăcescu, șef Birou programe culturale, și Diana Vrabie, muzeografă MNLR Iași. Proiectul și-a propus de la început organizarea unor conferințe și dezbateri privind istoria legăturilor culturale dintre Iași și Chișinău.

Până acum, publicul ieșean a avut ocazia de a participa la mai multe evenimente în muzeele din rețeaua MNLR Iași, făcând cunoștință cu actori reprezentativi din varii domenii de specialitate din Republica Moldova (sau din diaspora basarabeană), precum: istoricul și profesorul Sergiu Musteață (15 ianuarie 2022), managerul cultural și activistul pentru patrimoniu Alexandru Corduneanu (15 iunie 2022), arhitectul Sergius Ciocanu (26 august 2022), scriitoarea Lucreția Bârlădeanu (25 noiembrie 2022), cercetătoarea și profesoara Aliona Grati (15 ianuarie 2023), scriitorul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun (15 iunie 2023). Dan Lungu este al doilea invitat care conferențiază la Chișinău, după istoricul și profesorul Iulian Moga, care a susținut o conferință despre Pogromul de la Iași, iunie 1941 (27 mai 2022).

Evenimentul de la Chișinău este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM), Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, făcând parte din seria Conferințele Chișinăului.

Dan Lungu (n. 1969), conf. univ. dr. la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, este unul dintre cei mai apreciați scriitori români, cărțile sale fiind traduse în numeroase limbi. La Editura Polirom au fost publicate volumele de proză scurtă „Băieți de gașcă”, „Proză cu amănuntul” și „Părul contează enorm”, romanele „Raiul găinilor”, „Sînt o babă comunistă!” (roman ecranizat în anul 2013, în regia lui Stere Gulea), „Cum să uiți o femeie”, „În iad toate becurile sunt arse”, „Fetița care se juca de-a Dumnezeu” și „Pâlpâiri”. Menționăm și cartea pentru copii „Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite”. În anul 2011, a fost distins de statul francez cu titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contribuții la îmbogățirea patrimoniului cultural francez.