Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, vă invită să participați la o dezbatere pe tema Cultura la Iași. Efectul de statuie…, cu Matei Bejenaru și Călin Ciobotari.
Matei Bejenaru (n. 1963) este absolvent al Institutului Politehnic Iaşi (1988) şi al Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” Iaşi, secţia Pictură (1996). Din anul 1999 predă fotografia şi arta video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi. A fost fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iaşi (1997-2008). Este membru fondator al Asociaţiei „Vector” din Iaşi, fiind şi preşedintele instituţiei în perioada 2001-2011. Între 2003 şi 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi. A fost profesor invitat la Universitatea din Québec, Canada (2011-2012). În proiectele sale artistice din ultimii ani, prin fotografie și filme video, Matei Bejenaru investighează materialitatea mediului fotografic și politicile de reprezentare în formatul documentar. Folosind platforma tehnologică specifică imaginilor analogice, fie ele statice sau dinamice, el aduce în prim plan procesul fotografic ca martor al crizei singularității și al angajamentului artistic.
Călin Ciobotari (n. 1979) este absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2003) și al Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” Iaşi, secţia Teatrologie (2011). Este critic de teatru, cadru didactic și conducător de doctorate la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Este profesor asociat al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, al Uniunii Teatrale din România și al Uniunii Scriitorilor din România, este autor a peste douăzeci de cărți și a aproximativ o mie de articole (publicistică, studii, cronici teatrale etc.). Este redactor-șef al revistei „Dacia literară”, realizator și prezentator al emisiunii „Scena” (Apollonia Tv). În 2019 i s-a decernat Premiul UNITER pentru Critică de Teatru. În cadrul Școlii Doctorale Teatru, al cărei director este din 2020, dezvoltă direcțiile de cercetare Estetică, Teoria dramei și Spectacologie.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 15 iunie 2024, de la ora 19.00, la Muzeul „Mihai Eminescu”, marcând debutul proiectului cultural Serile revistei „Dacia literară”, dar și Ziua Muzeului „Mihai Eminescu” Iași.
Coordonator proiect cultural Serile revistei „Dacia literară”: Iulian Pruteanu-Isăcescu.