Vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 13:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, vă invităm în sala Studio J, la o întâlnire cu scriitoarea Lucreția Bârlădeanu, stabilită din anul 1998 la Paris.

Întâlnirea culturală va surprinde coordonatele artistice ale Parisului românesc în creația scriitoarei, așa cum se conturează acestea în volumele Dialoguri pariziene… (2005); Scrisori din Paris (2011); Surprises de métro (2015); Misterul de Est (2020) și Cherchez la femme (2021).

Lucreția Bârlădeanu este absolventă a Facultății de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” Chișinău), în 1979, doctor în filologie din 1996. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova. A beneficiat de burse de studii Soros, Alianța Franceză și Tempus la Paris. Timp de câteva decenii, scriitoarea a menținut inspirat o navetă culturală între Franța, România și Republica Moldova, fiind o prezență activă la diverse activități artistice. Actualmente este președinta Asociaţiei Culturale „Synergie Franco-Moldave”, cu sediul în Bagnolet, Franța.

Lucreția Bârlădeanu a publicat 17 cărţi, între care și Capitalul din Para Sângelui (1998), Secolul nomazilor (2006), Tunica portocalie (2016), Sezon de catifea (2018) ș.a.

A fost distinsă cu următoarele premii: Medalia „Mihai Eminescu” (2010); Premiul Epistolaris pentru cartea Scrisori din Paris, Salonul Internațional de Carte, Chișinău (2012); Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2011; Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru cartea de proză Tunica portocalie pe anul 2016; Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru cea mai bună carte de proză, acordat pentru Misterul de Est, pe anul 2021, roman nominalizat și la Premiul European pentru Literatură.

Gazda întâlnirii este dr. Diana Vrabie, muzeograf MNLR Iași. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Centrul Județean de Excelență Iași.

Identitate Basarabia – Lucreția Bârlădeanu (emisiune realizată în parteneriat cu TVR Iași)