Anual, în ziua de 23 aprilie, se sărbătorește Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor, organizată de UNESCO din 1995 în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. În 2023, marcăm data prin anunțarea câștigătorilor Concursului Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – Povești, destinat românilor de pretutindeni şi organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi.

Anul acesta, la concurs s-au înscris participanți din România, Republica Moldova și Franța. Mulțumim pentru interesul arătat, apreciem implicarea și creativitatea dumneavoastră!

Juriul ediției a 31-a, format din dr. Diana Vrabie (președintă), Carmelia Leonte și Iulian Pruteanu-Isăcescu (membri), a desemnat câștigătorii la fiecare categorie, după cum urmează:

▶ Categoria Copii:
📜 Premiul I – Ștefania Hale (Sântandrei, jud. Hunedoara)
📜 Premiul II – Denisa-Maria Bulanași (Iași)
📜 Premiul III – Ilinca-Maria Sturza (Tg. Neamț)

▶ Categoria Adolescenți:
📜 Premiul I – Anisia Patraș (Iași)
📜 Premiul II – Gabriela-Camelia Mitu (Ciorogârla, jud. Ilfov)
📜 Premiul III – Marisa Cristea (Satu Mare)

▶ Categoria Adulți:
📜 Premiul I – Monica-Gabriela Vîrtej (Iași)
📜 Premiul II – Ana-Maria Chircea (Oradea)
📜 Premiul III – Elena-Paula Pățan (Alba Iulia)

▶ Premii speciale:
📜 Premiul Bojdeucii „Ion Creangă” – Bianca Ștefan (București)
📜 Premiul „Mirel Cană” – Simona-Oana Topciu (Piatra Neamț)

Poveştile premiate la această ediţie vor fi publicate în volumul al XXV-lea din antologia Poveştile de la Bojdeucă, care va fi lansat în anul 2024. Secretara concursului și coordonatoarea antologiei este Roxana Drugescu, Serviciul Valorificare patrimoniu.

👏 Felicitări tuturor câștigătorilor! Festivitatea de premiere se va desfășura în ziua de 1 iunie 2023, de Ziua Internațională a Copilului, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii. Câștigătorii care nu vor reuși să ajungă vor primi premiile (diplomă și carte) prin poștă.