Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează Concursul „Pe urmele lui Mihai Codreanu…”, care se adresează elevilor din clasele gimnaziale şi se vrea o modalitate de a oferi acestora posibilitatea de a se implica într-o activitate extracuriculară, prin intermediul căreia sunt inițiați în cunoașterea operei și biografiei unei personalități ieșene, descoperindu-şi în acelaşi timp calităţi şi împărtaşind cu elevi de vârste apropiate idei şi aspiraţii.
Concursul crează elevilor oportunitatea de a pătrunde în lumea maestrului sonetului românesc, a aceluia care a adus o notă nouă lirismului post-eminescian și peisajului poeziei românești în general.
Concursul se desfășoară pe două secțiuni: concurs literar și concurs de creație plastică.
Concursul literar se desfășoară în cadrul Muzeului „Mihai Codreanu” (Vila Sonet) și presupune cunoașterea de către echipajele participante (3 elevi/echipaj) a vieții și operei lui Mihai Codreanu. Echipele vor răspunde la un set de 10 întrebări (date biografice, debut literar, completarea unui rebus, texte lirice aparținând sonetistului, interpretarea relației titlu-text, etc.), fiecare notată cu câte 10 puncte.
Concursul de creație plastică se desfășoară în cadrul Școlii Gimnaziale Mihai Codreanu, iar lucrările premiate vor fi prezentate după susținerea Concursului literar.