Vineri, 27 ianuarie 2023, marcăm 𝑍𝑖𝑢𝑎 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑎𝑡̧𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑚𝑒𝑚𝑜𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑉𝑖𝑐𝑡𝑖𝑚𝑒𝑙𝑜𝑟 𝐻𝑜𝑙𝑜𝑐𝑎𝑢𝑠𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 printr-o ediție specială a clubului de carte „Reading is cool 4 teens”.
Întâlnirea va avea loc la Casa Muzeelor, cu începere de la ora 11:00, având în centru cartea 𝐎𝐦𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚̆𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐞𝐧𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐢𝐞𝐭̧𝐢𝐢. 𝐄𝐝𝐢𝐭̧𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 scrisă de Victor Frankl, apărută la Editura Vellant.
Discuțiile din cadrul evenimentului vor fi moderate de Sînziana Bălțătescu, iar invitatul acestei ediții este asist. univ. dr. Dan-Alexandru Săvoaia (Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
Evenimentul este unul deschis. Tinerii și adolescenții sunt invitați să participe și să deschidă ușa trecutului, să ridice întrebări și să problematizeze ororile istoriei. După dezbatere, participanții sunt invitați să parcurgă interactiv Muzeul Pogromului de la Iași, fiind ghidați de Ioana Leontioaia, educatoare muzeală, și Andreea Ursache, custode MNLR Iași.

Cu un text adaptat, un glosar de termeni, cronologia vieții lui Viktor Frankl și discursuri comemorative ale acestuia, precum și o prefață de John Boyne, autorul cărții „Băiatul cu pijamale în dungi”, cartea este o lectură necesară și impresionantă de familiarizare a adolescenților cu Holocaustul ca istorie personală a lui Frankl și cu lecția universală a supraviețuirii.
„Omul în căutarea sensului vieții” este un volum al cărui nucleu e alcătuit din propria experiență a autorului, care inițial fără să vrea, apoi în mod conștient, a devenit propriul lui obiect de studiu. În cei trei ani cât a stat în Auschwitz, Frankl, cu un simț al realității mai mult decât dezvoltat, ajunge să conștientizeze tot ceea ce trăiește. O carte care se adresează întâi de toate celor tineri și apoi altor categorii. Pe cât de multă cruzime descoperim în aceste pagini, pe atât de multe soluții ne oferă.