Muzeul Național al Literaturii Române Iași este partener în cadrul unei ediții speciale a clubului de lectură „Orașul de citire”, în organizarea Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău și Fundației Heritage 21. Aceasta este dedicată explorării literaturii care are ca temă toposul urbei și va avea loc joi, 11 aprilie 2024, începând cu ora 16:00, în Sala Galbenă a MNLR Chișinău. Intrarea este liberă.

Evenimentul, moderat de Maria Șleahtițchi și Alexandru Corduneanu, este o invitație la o călătorie literară prin Chișinău, un prilej de a descoperi noi perspective și de a aprecia frumusețea orașului prin intermediul cuvântului scris, avându-l ca invitat din partea MNLR Iași pe scriitorul Dan Lungu, care se va alătura scriitorului Val Butnaru din Chișinău.

Clubul de lectură „Orașul de citire” va prezenta publicului alte imagini ale orașului decât cele arhitectural-edilitare. Orașul scriitorilor este la fel de real ca cel ridicat de sub mistrie și târnăcop. Parisul lui Baudelaire, Lisabona lui Pessoa, Praga lui Kafka, Alexandria lui Kavafis, Dublinul lui Joyce, Salamanca lui Unamuno sunt structuri de arhitectură impresionante grație literaturii.

Ediția va fi dedicată literaturii care surprinde spiritul vibrant al Chișinăului și caracterul de matrice culturală al Iașilor. Lecturile paralele Chișinău-Iași vor enunța un supratext cultural al orașului românesc actual. Publicul prezent va avea ocazia să asculte fragmente din operele celor doi scriitori, care au explorat în profunzime tematica urbană. În acest cadru, actorul Iurie Pascar va da viață textelor lui George Meniuc, iar actrița Dorina Beatrice Timciuc va citi din proza lui Aureliu Busuioc.