În ziua de 20 martie 2022, se împlinesc 136 de ani de la nașterea lui George Topîrceanu (20 martie 1886 – 7 mai 1937), „poet până în măduva oaselor” (Liviu Rebreanu), prozator, memorialist şi publicist, cu diverse preocupări artistice. Anual, în luna martie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o serie de evenimente dedicate acestuia, în cadrul programului aniversar „Baladă pentru chiriașul grăbit”.
➡️ Pe pagina de Youtube a MNLR Iași, puteți viziona un episod nou din cadrul proiectului Lecturi peste timp: Păstorel Teodoreanu despre George Topîrceanu. Proiectul video este realizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Radio România Iași, sub coordonarea lui Valentin Talpalaru și a Erikăi Engel.
➡️ În fața Muzeului „George Topîrceanu” vă veți întâlni cu Poemul lunii martie: „Cântec”. Oprindu-vă în fața acestui poem, îl veți (re)descoperi pe scriitor, sensibil și de un umor rafinat, îndrăgostit de orașul care l-a adoptat. Cu siguranță, veți continua lectura acasă, precum Nichita Stănescu, care era văzut deseori cu cartea poetului Topîrceanu sub braț.
➡️ Începând cu ora 15:30, copiii înscriși la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească prin Institutul Limbii Române în Belgia, Italia, Franța, Irlanda, Portugalia și Spania, sunt invitați la o vizită virtuală interactivă a Muzeului „George Topîrceanu” Iași și la o activitate de educație muzeală și literară specială: Academia copiilor peste mări și țări. Povești cu George Topîrceanu. Activitatea are loc online, via Zoom, și este coordonată de Diana-Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași și Oana Topală, profesor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Bruxelles, Belgia.