Miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 13:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, în sala Studio J va avea loc o sesiune de lectură publică în cadrul atelierelor Junimea XXI. Evenimentul face parte din seria dedicată Zilelor „Mihai Eminescu”, constând în lectura publică din creația lirică a lui Mihai Eminescu și din cea a invitatului special, Gelu Vlașin, poet, publicist, promotor cultural.

Pentru a putea facilita accesul celor care nu pot ajunge la muzeu, ședința nr. 20 a atelierelor va putea fi urmărită și live, pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii Române Iași și pe canalul de Youtube al MNLR Iași.

Gelu Vlașin a debutat în „România literară” (16/1999) cu o prezentare făcută de Nicolae Manolescu, iar debutul editorial a fost cu volumul de versuri Tratat la Psihiatrie (Editura Vinea, 1999), prefață Nicolae Manolescu, postfață Paul Cernat, volum premiat de Asociația Scriitorilor din București la secțiunea debut 1999 și nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România, 1999. A publicat 19 cărți (sunt incluse reeditările și traducerile). Este membru al Asociației Scriitorilor din Spania (ACE Escritores), președinte al Asociației Diverbium și al Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS), director fondator al Revistei Kryton. Este prezent în numeroase antologii din țară și străinătate. Poezia sa a fost tradusă și publicată în SUA, Canada, Spania, Germania, Franța, Italia, Rusia, Maroc, Argentina, Mexic, Australia, Coreea de Sud, Ungaria, Tunisia și Israel.

În anul 2012 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler iar în anul 2013 a primit titlul de Cetățean de Onoare al localității Telciu (jud. Bistrița-Năsăud). Este coordonatorul Întâlnirilor de la Telciu și al Festivalului Internațional de Poezie Diverbium. A reprezentat România la numeroase festivaluri internaționale de poezie. În 2019 a fost finalist al Premiului European de Poezie Clemente Rebora (Italia).

Dedicat exclusiv poeziei, Junimea XXI este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Lista rămâne deschisă pentru propuneri, pe care le așteptăm din partea tuturor celor interesați de fenomenul poeziei.

📖 Vă puteți înscrie pentru lecturi și trimite texte pe adresa de e-mail: junimeaxxi.mnlri@gmail.com.
👉 Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan