De Ziua Culturii Naționale, ce marchează nașterea lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o ediție specială din cadrul atelierelor de lectură Junimea XXI. Luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 17:00, vă invităm să asistați la ședința nr. 2 din acest an, o lectură publică care va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook Junimea XXI.

Invitatul întâlnirii va fi Marius Chivu (n. 1978, Horezu, județul Vâlcea), bine-cunoscut scriitor, editor și traducător. Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București, a debutat în anul 2012 cu volumul de poezie Vântureasa de plastic, care a obținut premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor şi revistei Observator Cultural. Alte volume publicate: jurnalele de călătorie Trei săptămâni în Himalaya (Editura Humanitas, 2012/2016), Trei săptămâni în Anzi (Editura Humanitas, 2016), „Trei săptămâni în Atlas” (Editura Humanitas, 2023), cartea de interviuri literare Ce-a vrut să spună autorul (Editura Polirom, 2013), volumul Sfârşit de sezon (Editura Polirom, 2014/2022; nominalizări pentru Cartea anului 2014 la Gala Industriei de Carte și Gala Radio România Cultural). A realizat mai multe antologii și traduceri. Împreună cu Florin Iaru, organizează cel mai longeviv atelier de creative writing din România (din 2011). Este redactor al revistei „Dilema veche” şi realizator al radio-talk-ului cu scriitori „All You Can Read“ de pe UrbanSunsets.com. Din anul 2020, este editorul antologiei anuale de proză scurtă KIWI (Editura Polirom). Cea de-a doua ediție, „KIWI. Granițe”, a fost cea mai vândută carte de literatură română a Editurii Polirom la Bookfest 2022.

Dedicat exclusiv poeziei, Junimea XXI este un proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Lista rămâne deschisă pentru propuneri, pe care le așteptăm din partea tuturor celor interesați de fenomenul poeziei.

📖  Vă puteți înscrie pentru lecturi și trimite texte pe adresa de e-mail: junimeaxxi.mnlri@gmail.com.
👉 Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan.