Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza o serie de ateliere de scriere creativă, susținute de Corina Taraș-Lungu, pedagog, redactor, coordonator de proiecte educaționale din București.

Astfel, în zilele de 30, 31 mai și 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, în sala Studio J a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii, participanții vor primi sugestii originale și sfaturi creative care să-i ajute la scrierea unor povești proprii.

Copiii invitați la atelierele de la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii au fost selectați dintre membrii Cercului de Jurnalism (prof. coord. Silvia Nedelciuc) și ai Cercului de Teatru de păpuși și pantomimă (prof. actor Ana Hegyi), de la Palatul Copiilor Iași. Li s-au alăturat și elevi ai Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” Iaşi (coord. bibliotecar Ines Toader). Activitățile vor fi completate de ilustrațiile cărții, ce vor fi expuse în sala Studio J a muzeului sub formă de printuri.

Atelierele ce se vor desfășura la Iași vor avea ca punct de pornire cartea „Mici scriitori pentru mari înțelepți” (Editura Humanitas Junior), o antologie de autoportrete ce include textele copiilor instituționalizați și ilustrații inspirate din aceste povești (18 copii scriitori și 19 artiști de la Clubul ilustratorilor). Proiectul, care a fost desăvârșit prin carte și printr-o expoziție, a fost coordonat de Corina Taraș-Lungu, pedagog la SOS Satele Copiilor, asociație care îngrijește copiii abandonați de familii.

Corina Taraș-Lungu are un bogat palmares în activități creative cu copii, pe lângă experiența sa de pedagog, fiind coordonator de cursuri antibullying în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) și colaborator al Euroactive România pentru redactarea unor proiecte Erasmus+. Este absolventă a Masterului de „Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de masă” al Universității din Bucureşti și redactor colaborator al revistei Cultura:

„Întâlnirile copiilor cu textele literare sunt întâlniri esențiale, transformatoare, care trec dincolo de tehnică și cunoaștere, merg direct în interiorul lor și le modifică percepțiile despre lume. Locul lor în societate și empatia față de ceilalți sunt, de multe ori, cartografiate cu ajutorul lecturilor și al experiențelor de scriere. Atelierele creative care vor avea loc în preajma zilei de 1 iunie vor aduce față în față generații diferite de copii, din medii sociale diferite și cu istorii de viață distincte, ce vor interacționa cu ajutorul literaturii. Fiecare copil poate fi autor! Iar eu abia aștept să descopăr minunații elevi ai Iașiului, pe care i-am admirat de multe ori la evenimentele de carte din oraș și care m-au impresionat prin efervescența lor, prin filtrele bogate cu care se apropie de textele scrise..” (Corina Taraș-Lungu)

Coordonatoare a atelierelor este Diana-Lona Leonte, muzeografă în cadrul Biroului programe culturale al MNLR Iași.