Termenul limită de trimitere a lucrărilor pentru ediția a XXIX-a a Concursului Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – Povești, destinat românilor de pretutindeni şi organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi, a fost 20 martie 2021. La concurs s-au înscris 445 de copii, adolescenți și adulți (care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor) din România, Republica Moldova, Belgia și Franța.

Înscrierile s-au făcut la secţiunile: „Poveşti scrise de copii”, „Povești scrise de adolescenți” și „Poveşti scrise de adulţi”. Juriul concursului a stabilit următoarele criterii de eligibilitate: povestea să aibă maximum 15 pagini, culeasă în programul word (format .doc sau .docx), cu diacritice, fontul Times New Roman, mărime 12, cu spațiul între rânduri de 1,5, să fie trimisă în 3 exemplare și însoţită de un motto; creația să fie expediată prin poștă; în plicul cu lucrarea să fie introdus un alt plic, sigilat, conținând datele autorului (numele, vârsta, adresa, numărul de telefon, e-mail-ul); tot în plicul cu lucrarea, să fie și un CD imprimat cu povestea în format electronic. Lucrările care nu au respectat aceste rigori vor fi descalificate.

S-au înscris 445 de persoane, 271 copii, 106 adolescenți şi 68 adulţi, provenind din 35 de județe ale României. Invitaţia la participare a avut ecou și în afara ţării, iar românii de peste graniţe (Republica Moldova, Belgia, Franța) au fost receptivi şi au trimis poveștile lor.

Juriul de concurs este format din scriitori, angajați ai Muzeului Național al Literaturii Române Iași: pentru ediția 2021, acesta este constituit din Nicoleta Dabija (președinte), Carmelia Leonte și Cătălin-Mihai Ștefan. Secretarul concursului este Roxana Drugescu, tehnoredactor în cadrul Editurii Muzeelor Literare Iași.

Câștigătorii Concursului Național „Ion Creangă” de creație literară – Povești la cele trei secțiuni erau anunțați de Zilele Bojdeucii, eveniment care aniversează inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918). Având în vedere însă numărul foarte mare de lucrări trimise, dar și exigența juriului, perioada de jurizare a fost prelungită.

Astfel, premiile urmează a fi anunțate public în cadrul evenimentului Colindătorii la Bojdeucă, ce va avea loc în data de 26 decembrie 2021. Poveştile premiate la această ediţie vor fi publicate în volumul al XXIII-lea din Poveştile de la Bojdeucă, care va fi lansat în anul 2022.

Mulțumim pentru interesul arătat concursului, apreciem implicarea și creativitatea dumneavoastră!