În 2020, s-au împlinit 30 de ani de când Muzeul Național al Literaturii Române din Iași a luat ființă ca instituție cu personalitate juridică, la 1 octombrie 1990, prin desprinderea Muzeului de Literatură al Moldovei din cadrul Complexului Muzeistic Iași (devenit după 1989, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași).

Cu acest prilej, Editura Muzeelor Literare din Iași a publicat un volum aniversar, la care muzeografii și cercetătorii au fost invitați să participe cu studii și articole de interes în domeniu, despre activitatea lor, despre patrimoniul cultural național și istoria instituției, marcând în mod adecvat momentul.

„Un muzeu literar este, dincolo de orice altă descriere îndreptățită, o mare poveste despre oameni admirabili ai trecutului, pe care munca altor oameni demni de admirație, ai prezentului, o îmbogățește în timp, fără a-i altera esența. Apărută pentru a marca trei decenii de existență autonomă a Muzeului Național al Literaturii Române Iași și scrisă de oameni care-i construiesc ziua de azi și-i schițează ziua de mâine, culegerea de față vine să sublinieze acest lucru. Prin incursiuni bine documentate, de multe ori inedite, în istoria literară păstrată și pusă în valoare de casele memoriale și muzeele din cadrul instituției, volumul se constituie într-o amplă invitație scrisă de a ne fi alături în această mare poveste.” (Lucian Dan Teodorovici, manager al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași).

La volum au contribuit Lăcrămioara Agrigoroaiei, Liviu Apetroaie, Dora Cană, Nicoleta Dabija, Carmelia Leonte, Diana Leonte, Corina Mocanu-Irimiță, Beatrice Panțiru, Iulian Pruteanu-Isăcescu, Indira Spataru, Andreea Tacu, Valentin Talpalaru și Laura Terente.

Proiect coordonat de Iulian Pruteanu-Isăcescu.