În data de 15 aprilie 2022, se vor împlini 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872 până la moarte. Sărbătorirea acesteia este unul dintre cele mai importante evenimente cultural-muzeale, anul acesta ajungând la ediția cu numărul 54.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, organizează Ziua Bojdeucii, ce include o serie de evenimente aniversare. Deoarece Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) a intrat într-un amplu proces de restaurare, fiind temporar închis publicului pe durata lucrărilor, programul se va desfășura la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii.

Astfel, vineri, 15 aprilie, publicul este invitat în sala Studio J a Casei Junimii, unde programul va debuta la ora 10:30, cu ceremonia de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional „Ion Creangă” de creaţie literară – Povești, ediția a XXX-a. Premiile la fiecare categorie (copii, adolescenți și adulți) vor fi acordate de către președinta juriului, Nicoleta Dabija.

Totodată, se va lansa volumul Poveştile de la Bojdeucă, o antologie care cuprinde textele declarate câștigătoare la ediția anterioară a concursului. Volumul apare anual la Editura Muzeelor Literare, fiind coordonat de Roxana Drugescu.

De la ora 11:00, publicul va asista la spectacolul de teatru Amintiri din copilărie după Ion Creangă, în regia lui Radu Ghilaș, actor și regizor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Spectacolul își propune să recreeze, cu ajutorul interpreților Theodor Ivan și Eduard Onu, atmosfera pitorească a satului românesc. Scenariul curpinde două dintre cele mai cunoscute și iubite amintiri semnate de povestitor: Pupăza din tei și La cireșe și îl are ca protagonist pe Nică Apetrei din Humulești. Construit cu umor și dinamism, este o invitație de a intra în lumea magică a copilăriei.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.