Nr. 1363/26.03.2025                                                                                                      

ANUNŢ

Muzeul Național al Literaturii Române, cu sediul în Iași, Str. V. Alecsandri nr. 6, organizează concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale vacante de conducere de Director adjunct, studii superioare, gradul II, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1336/28.10.2022, respectând prevederile art. VII O.U.G. nr. 156/2024,  pe perioadă nedeterminată, normă întreagă, cu proba scrisă în data de 29.04.2025, anunț afișat pe site-ul posturi@gov.ro  începând cu data de 04.04.2025.

Postul pentru care se organizează concursul face parte din cadrul structurii de conducere și este indispensabil bunei organizări și funcționări a Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Condiții de participare:

Generale:

a) are cetăţenia română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE) sau cetăţenia Confederaţiei Elveţiene;

b) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;

c) are capacitate de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

d) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;

e) îndeplineşte condiţiile de studii, de vechime în muncă şi, după caz, alte condiţii specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs;

f) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale, contra autorităţii, contra umanităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni de fals ori contra înfăptuirii justiţiei, infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face o persoană candidată la post incompatibilă cu exercitarea funcţiei contractuale pentru care candidează, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;

g) nu execută o pedeapsă complementară prin care i-a fost interzisă exercitarea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii sau faţă de aceasta nu s-a luat măsura de siguranţă a interzicerii ocupării unei funcţii sau a exercitării unei profesii;

 Specifice:  

  • Studii universitare în domeniul științelor socio-umane, absolvite cu diplomă de licență;
  • Vechime minimă în muncă 15 (cinsprezece) ani;
  • Studii postuniversitare în muzeografie, cu atestat privind calitatea de expert acreditat de Ministerul Culturii în domenii specifice instituției;
  • Cunoştinţe de operare pe calculator: abilităţi (cunoștințe avansate) în utilizarea sistemului de operare Microsoft Office (Word, Power Point, Excel).

 Atribuții și sarcini:

  • Coordonează activitatea serviciilor din subordine conform Organigramei și Statului de funcții în scopul eficientizării activităților specifice aprobate, conform Proiectului Managerial.
    • Asigură modul de implementare a Controlului Intern Managerial.
    • Asigură modul de implementare a legislației privind GDPR în cadrul MNLR Iași.
    • Organizează, planifică, controlează și evaluează activitatea serviciilor aflate în subordine.
    • Stabilește atribuțiile de serviciu ale șefilor de serviciu aflate în subordine, precum și obligațiile profesionale individuale ale personalului de specialitate, prevazute prin fișele de post.
    • Coordonează activitatea de evidență și clasare a patrimoniului, precum și activitatea de organizare de expoziții permanente sau temporare, în țară sau străinătate.
    • Ia toate măsurile necesare, potrivit dispozițiilor legale, pentru buna desfășurare a activităților muzeale, pentru asigurarea integrității patrimoniului muzeal.
    • Propune măsuri pentru îmbunătățirea continuă a prestațiilor instituției față de publicul vizitator.
    • Coordonează, îndrumă şi controlează întreaga activitate a structurilor organizatorice aflată în subordine şi răspunde de aceasta în fața conducerii instituției.
    • Preia, pe baza delegării de atribuții stabilite de manager, temporar sau în funcție de necesitate, coordonarea activității altor structuri organizatorice din cadrul instituției.
    • Analizează periodic, îndrumă şi controlează activitatea salariaților din subordine, dispunând măsurile legale care se impun în vederea creșterii eficienței, eficacităţii şi economicităţii activităţii pe care o coordonează.
    • Evaluează activitatea anuală a personalului direct subordonat, ia măsuri pentru perfecționarea pregătirii profesionale a personalului de specialitate din instituție.
    • Urmărește respectarea de către întregul personal a Regulamentului de Ordine Interioară, a sarcinilor din fișele de post și a procedurilor de lucru specifice.
    • Face parte, în calitate de consultant expert de specialitate, la solicitarea ordonatorului de credite, respectiv Consiliul Judetean Iași, din echipele de implementare a proiectelor.
    • Îndeplinește orice alte atribuții de conducere pe baza delegării de atribuții stabilite de manager sau de Consiliul de Administrație.

Documente necesare pentru înscriere:

(1) Pentru înscrierea la concurs candidaţii vor prezenta următoarele documente:

a) formular de înscriere la concurs, conform modelului prevăzut la anexa nr. 2;

b) copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflate în termen de valabilitate;

c) copia certificatului de căsătorie sau a altui document prin care s-a realizat schimbarea de nume, după caz;

d) copiile documentelor care atestă nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului solicitate de autoritatea sau instituţia publică;

e) copia carnetului de muncă, a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor solicitate pentru ocuparea postului;

f) certificat de cazier judiciar sau, după caz, extrasul de pe cazierul judiciar;

g) adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului;

h) curriculum vitae, model comun european.

(2) Modelul orientativ al adeverinţei menţionate la alin. (1) lit. e) este prevăzut în anexa nr. 3.

(3) Adeverinţa care atestă starea de sănătate conţine, în clar, numărul, data, numele emitentului şi calitatea acestuia, în formatul standard stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii. Pentru candidaţii cu dizabilităţi, în situaţia solicitării de adaptare rezonabilă, adeverinţa care atestă starea de sănătate trebuie însoţită de copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap, emis în condiţiile legii.

(4)  Copiile de pe actele prevăzute la alin. (1) lit. b)-e), precum şi copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap prevăzut la alin. (3) se prezintă însoţite de documentele originale, care se certifică cu menţiunea „conform cu originalul“ de către secretarul comisiei de concurs.

(5)  Documentul prevăzut la alin. (1) lit. f) poate fi înlocuit cu o declaraţie pe propria răspundere privind antecedentele penale. În acest caz, candidatul declarat admis la selecţia dosarelor şi care nu a solicitat expres la înscrierea la concurs preluarea informaţiilor privind antecedentele penale direct de la autoritatea sau instituţia publică competentă cu eliberarea certificatelor de cazier judiciar are obligaţia de a completa dosarul de concurs cu originalul documentului prevăzut la alin. (1) lit. f), anterior datei de susţinere a probei scrise.

(6)  În funcţie de decizia conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, dosarele de concurs se depun la compartimentul resurse umane sau, după caz, la compartimentul care asigură organizarea şi desfăşurarea concursului sau pot fi transmise de candidaţi prin Poşta Română, serviciul de curierat rapid, poşta electronică sau platformele informatice ale autorităţilor sau instituţiilor publice înăuntrul termenului prevăzut la art. 34 din H.G. nr. 1336/28.10.2022.

(7)  În situaţia în care candidaţii transmit dosarele de concurs prin Poşta Română, serviciul de curierat rapid, poşta electronică sau platformele informatice ale instituţiilor sau autorităţilor publice, candidaţii primesc codul unic de identificare la o adresă de e-mail comunicată de către aceştia şi au obligaţia de a se prezenta la secretarul comisiei de concurs cu documentele prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) în original, pentru certificarea acestora, pe tot parcursul desfăşurării concursului, dar nu mai târziu de data şi ora organizării probei scrise, sub sancţiunea neemiterii actului administrativ de angajare.

(8)  Transmiterea documentelor prin poşta electronică sau prin platformele informatice ale autorităţilor sau instituţiilor publice se realizează în format .pdf cu volum maxim de 1 MB, documentele fiind acceptate doar în formă lizibilă.

(9)  Nerespectarea prevederilor alin. (6) şi (8), după caz, conduce la respingerea candidatului.

(10)  Prin raportare la nevoile individuale, candidatul cu dizabilităţi poate înainta comisiei de concurs, în termenul prevăzut la art. 34 din H.G. nr. 1336/28.10.2022, propunerea sa privind instrumentele necesare pentru asigurarea accesibilităţii probelor de concurs.

Bibliografia:

  1. LEGE nr. 311 din 3 iulie 2003 (*republicată*) muzeelor şi a colecţiilor publice
  2. LEGE nr. 182 din 25 octombrie 2000 (*republicată*)privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil*)
  3. LEGE nr. 422 din 18 iulie 2001 (**republicată**)privind protejarea monumentelor istorice
  4. HOTĂRÂRE nr. 1.546 din 18 decembrie 2003 pentru aprobarea Normelor de conservare şi restaurare a bunurilor culturale mobile clasate.
  5. HOTĂRÂRE nr. 886 din 20 august 2008 pentru aprobarea Normelor de clasare a bunurilor culturale mobile
  6. ORDIN nr. 2.035 din 18 aprilie 2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evidenta, gestiunea şi inventarierea bunurilor culturale deţinute de muzee, colecţii publice, case memoriale, centre de cultura şi alte unităţi de profil.
  7.  ORDIN nr. 3.143 din 2 decembrie 2019 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările  şi completările ulterioare.
  8. ORDONANŢĂ nr. 24 din 30 august 2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor.
  9. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 189 din 25 noiembrie 2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public.
  10. ORDIN Secretariatul General al Guvernului nr. 600 din 20 aprilie 2018 privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităţilor publice.

Tematică:

Protejarea patrimoniului cultural mobil și imobil: reglementări  instituții și atribuții specifice.

Concursul pentru ocuparea unui post vacant de director adjunct constă în următoarele etape:

a) selecţia documentelor depuse de candidați;

b) proba scrisă;

c) interviul.

Probele de concurs se vor susține la sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, din Municipiul Iași, Str. V. Alecsandri nr. 6 (Casa Muzeelor).

Modalitatea de desfășurare a concursului:

  • Documentele se vor depune până la data de 17.04.2025, ora 15.00, la Compartimentul Resurse-Umane din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Str. V. Alecsandri, nr. 6
  • Selecția documentelor de concurs se va face în data de 23.04.2025.
  • Rezultatul selecției documentelor se va afișa în data de 24.04.2025, ora 15.00, la sediul și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
  • Termenul de depunere a contestațiilor pentru proba de selecție a documentelor depuse este de cel mult o zi lucrătoare de la data afișării rezultatului selecției lor.
  • Proba scrisă a concursului se va susține în data de 29.04.2025, ora 11.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Str. V. Alecsandri nr. 6 (Casa Muzeelor).
  • Rezultatul la proba scrisă se va afișa în data de 30.04.2025, ora 15.00, la sediul și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
  • Contestațiile la proba scrisă se depun la sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Str. V. Alecsandri, nr. 6, județul Iași, în termen de o zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor la proba scrisă.
  • Interviul concursului pentru candidații admiși la proba scrisă se va susține în data de 07.05.2025, ora 11.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Str. V. Alecsandri nr. 6 (Casa Muzeelor).
  • Rezultatul la proba de interviu se va afișa în data de 08.05.2025, ora 15.00, la sediul și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
  • Contestațiile la proba de interviu se depun la sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași în termen de o zi lucrătoare de la data afișării rezultatelor la proba de interviu.
  • Rezultatele finale ale concursului de ocupare a unui post de Director adjunct, studii superioare, gradul II, se vor afișa în data de 13.05.2025, ora 15.00, la sediul și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

         Informații suplimentare cu privire la desfășurarea concursului pentru ocuparea postului de Director adjunct, studii superioare, gradul II se pot obține de pe pagina de internet https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/concursuri/  sau la sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, str. V. Alecsandri nr. 6, la Compartimentul de Resurse Umane sau la tel. 0745 631 387, la persoana care asigură secretariatul comisiei de concurs și la adresa de email: resurse.umane.mnlri@gmail.com.

Primirea documentelor pentru concurs se va face de luni până vineri numai în intervalul orar 12.00 – 15.00.

ANEXA 2 formular de inscriere Director adjunct