Muzeele „Vasile Pogor” și „Sf. Ierarh Dosoftei-Mitropolitul” (Casa Dosoftei) vor intra într-un amplu proces de restaurare, în urma semnării contractelor de finanțare între Consiliul Județean Iași și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Începând cu data de 5 iunie 2018, cele două muzee se vor închide pentru vizitare, în vederea pregătirii efectuării lucrărilor de reparații.
Astfel, ultima zi în care acestea vor mai fi deschise publicului este duminică, 3 iunie 2018, iar intrarea va fi gratuită.
Copiii care vor trece pragul Muzeului „Vasile Pogor” în această zi vor avea parte de surprize și cadouri pregătite de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în cadrul evenimentului „Șotron. Festivalul copilăriei”.
Investiția totală pentru restaurarea Muzeul „Vasile Pogor” va fi de 6.525.336 lei, iar durata de execuție este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

În cazul Muzeului „Sf. Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”, reparațiile trebuie terminate în termen de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Valoarea proiectului este de 3.670.826 lei.

„Sunt două proiecte mari, de care mediul cultural ieșean avea mare nevoie. Cele două muzee sunt obiective de referință ale Iașiului de aceea, trebuie să le redăm circuitului într-o stare perfectă de funcționare și restaurare. Suntem datori să avem grijă de aceste edificii pentru ca și nepoții noștri să poată vedea unde se țineau întâlnirile Junimii sau unde este expusă Cazania sau Cartea Românească de Învățătură, prima tipăritură în limba română din Moldova, scrisă de mitropolitul Varlaam, în 1643”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași

Fondurile necesare restaurării celor două monumente istorice au fost accesate prin Programul Operațional Regional (POR) la ADR Nord Est- Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.