În data de 27 ianuarie 2023, Ziua Unirii Principatelor Române, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu Institutul de Arheologie Iași și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași organizează un atelier de medalistică și de educație muzeală.

Începând cu ora 14:00, se va vizita expoziția „Patrimoniul Unirii Principatelor Române” organizată la Muzeul Universității, în cadrul căreia sunt expuse peste 40 de piese care ilustrează viața și activitatea lui Alexandru Ioan Cuza, și, implicit, Unirea de la 1859. Elevii de liceu, coordonați de prof. Doinița Cărăușu, vor cerceta o serie de medalii reprezentative pentru evenimentul istoric. La atelier va fi invitat c.s. III Sever Boțan de la Institutul de Arheologie, care îi va învăța pe copii să examineze medaliile, să descopere aspecte precum structura, metoda de confecționare, utilitatea și simbolistica acestora.

Atelierul este coordonat de Ana Honcu, muzeograf MNLR Iași și Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași, Vasilica Mîrza, muzeograf Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.