Începând cu ziua de 11 iulie 2021, de la ora 11:00, va fi inaugurată stagiunea de teatru Creangă 2.0, la Muzeul „Ion Creangă” Iași (Bojdeuca), cu „Harap Alb 2.0” de Veronica D. Niculescu și „Punguța cu doi bani 2.0” de Lavinia Braniște.

Această stagiune face parte din proiectul de educație muzeală „Literatura pe limba copilăriei” și se va desfășura în perioada 11 iulie – 1 august 2021, fiind organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Biblioteca Publică Țigănași și cu Clubul de teatru „Urmașii lui Antoniu”. Coordonatori: bibliotecar Adela Josanu-Pipirig și de prof. înv. primar Mihaela-Adriana Nicolau.

În anul 2019, în cadrul FILIT (Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași), apărea proiectul editorial Creangă 2.0, o colecție de cinci volume semnate de scriitori contemporani care au acceptat provocarea de a scrie câte o continuare a unei povești de Ion Creangă. Colecția și-a propus să readucă în atenție opera lui Ion Creangă, punând totodată în valoare în mod creativ muzeele literare ieșene printr-un concept modern.

La Bojdeuca din Țicău, elevii Școlii Gimnaziale „Costache Antoniu” Țigănași, jud. Iași, vor interpreta toate cele cinci texte incluse în colecția Creangă 2.0, la care se va mai adăuga o piesă bonus. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Coordonator proiect: Cătălin-Mihai Ștefan, educator muzeal MNLR Iași

 

Programul stagiunii Creangă 2.0:

  • Duminică, 11 iulie, ora 11:00:
  1. „Harap Alb 2.0” de Veronica D. Niculescu
  2. „Punguța cu doi bani 2.0” de Lavinia Braniște
  • Duminică, 18 iulie, ora 11:00:
  1. „Ivan Turbinca  2.0” de Alexandru Vakulovski
  2. „Prostia omenească 2.0” de Bogdan-Alexandru Stănescu
  • Duminică, 25 iulie, ora 11:00:
  1. „Capra cu trei iezi 2.0” de Matei Vișniec