Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o nouă serie de ateliere tematice, sub genericul Diferiți, dar egali. Atelierele fac parte din programul „Reper: MNLR Iași – Dezbateri și dialog” al Proiectului de management al MNLR Iași (2022-2027) și urmăresc dezvoltarea de abilități de argumentație și comunicare, precum și combaterea negaționismelor, promovarea valorilor lumii democratice – libertate, toleranță, acceptarea diversității, comunicarea și cooperarea după principiile egalității și respectului reciproc.
Coordonator program: Iulian Pruteanu-Isăcescu

Ateliere gratuite cu înscrieri prealabile (desfășurate pe parcursul anului 2025):

Atelierul de educație muzeală „Pogromul de la Iași”

O incursiune altfel prin Muzeul Pogromului de la Iași, un periplu însoțit de provocări de cunoaștere, realizate prin activități individuale și de echipă. Pornind din curtea Casei Muzeelor, fostul sediu al Chesturii poliției din Iași, vizitând muzeul dedicat masacrelor din iunie 1941, tinerii vor avea ocazia să afle despre șirul tragicelor evenimente care au constituit Pogromul de la Iași, dialogând aprofundat despre discriminare și soluțiile pentru ca aceasta să fie evitată în diverse contexte.
Atelierul include o vizită ghidată la Muzeul Pogromului de la Iași.

Număr de locuri: 10-15 | vârste recomandate: 14-18 ani | durată: 90 min.
Coordonatoare: Iunia-Maria Ștefan
Contact/înscrieri: educatiemuzeala.mnlriasi@gmail.com

Atelierul de educație literară „Anne Frank și Elie Wiesel: două destine”

Atelierul pornește de la povestea vieților a două victime ale Holocaustului: tânăra de origine germană Anne Frank (1929-1945) – un destin curmat mult prea devreme, dar înveșnicit prin „Jurnalul”, publicat în 1947, și Elie Wiesel (1928-2016) – supraviețuitor al Holocaustului de origine română, activist în domeniul drepturilor omului, distins cu premiul Nobel pentru Pace în 1986 și autor al romanului „Noaptea”, publicat în 1958. Pornind de la scrierile celor doi autori, participanții vor afla mărturii despre Holocaust, respectiv ce a însemnat acesta pentru victimele sale. În egală măsură, prin dialog și exerciții de lectură, participanții vor ajunge la o percepție mai profundă a ceea ce a însemnat discriminarea dusă la paroxism și vor propune noi perspective care să nu permită repetarea greșelilor trecutului.

Număr de locuri: 10-15 | vârste recomandate: 14-18 ani | durată: 70 min.
Coordonatoare: Iunia-Maria Ștefan
Contact/înscrieri: educatiemuzeala.mnlriasi@gmail.com

Atelierul de scriere creativă „Pagini de mărturie și imaginație”

Atelierul de scriere creativă își propune familiarizarea cu literatura care are ca temă Holocaustul și urmările lui, având ca punct de pornire romanul „Întoarcerea huliganului” de Norman Manea (n. 1936), scriitor evreu originar din România. Participanții vor afla cum se citește un text literar, cum se descifrează mesajele scriitorului şi cum se pot interpreta acestea, atelierul finalizându-se cu scrierea unei compoziții literare.
Atelierul include vizite ghidate la Muzeul Pogromului de la Iași și la Muzeul Teatrului Evreiesc în România.

Număr de locuri: 10 | vârste recomandate: 11-14 ani | durată: 90 min.
Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan
Contact/înscrieri: pedagogiemuzeala.mlriasi@gmail.com

Iunia-Maria Ștefan (n. 1992). Absolventă a Facultății de Litere, specializarea Limba și literatura franceză – Limba și literatura engleză, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specialistă în educație muzeală, cu o experiență de patru ani. Domenii de interes: educația, valorificarea și promovarea patrimoniului.

Cătălin-Mihai Ștefan (n. 1979). Absolvent al Facultății de Litere, specializarea Limba și literatura română – Limba și literatura engleză, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, poet, autor a cinci volume de poezie, coordonator al Atelierului de lectură „Junimea XXI”, specialist în educație muzeală, cu o experiență de zece ani. Domenii de interes: literatura, scrierea creativă, educația non-formală.

Atelierele din seria „Diferiți, dar egali” sunt organizate de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași.