Luni, 10 mai 2021, va avea loc prima activitate din cadrul proiectului „Strategii de lectură creativă”, realizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în parteneriat cu Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași.
De la ora 10:00, Iunia-Maria Ștefan și Ioana Leontioaia, educatori muzeali MNLR Iași, Ines-Andreea Toader, bibliotecar, și Vasile-Cezar Hărățu, profesor de limba și literatura română, se vor întâlni (via Zoom) cu elevii clasei a IX-a și vor aborda împreună, într-o manieră informală și aplicată, nuvela fantastică „Domnişoara Christina” a lui Mircea Eliade, dar și ecranizarea acesteia în regia lui Alexandru Maftei.
Proiectul „Strategii de lectură creativă” îşi propune să îndrume elevii participanţi la o lectură activă şi creativă, dorind să stimuleze concomitent atât apetitul pentru lectură, cât şi imaginaţia, creativitatea necesare scrierii unor întâmplări reale sau imaginare de către micii lectori.
Proiectul este format dintr-o serie de etape, menite să conştientizeze în mod indirect tinerii lectori de etalarea unei substanţe narative şi de un demers narativ intrinsec coerent, exemplificând modalităţi pertinente de continuare ale unor poveşti clasice din literatura română.
Dacă în primă instanţă, elevii vor realiza lectura operelor propuse, ulterior, aceştia vor răspunde unor cerinţe de lucru creative pe textul narativ, care vor sta la baza prezentării şi interacţiunilor elevi-moderatori-coordonatori din cea de-a treia etapă a proiectului, în format online.
Interacţiunea pe care o prefigurăm va fi una specifică unei activităţi de tip non-formal şi interactiv, activitatea în sine dorindu-şi să fie complementară pregătirii formale din cadrul şcolii, punând participanţii în situaţii noi, inedite, precum aceea de a face apel, plecând de la un text dat, la resursele de creativitate de care dispune fiecare, sondarea lor conştientă, cât şi valorificarea acestora prin tehnici ajutătoare.
Coordonatori: Iunia-Maria Ștefan și Ioana Leontioaia, educatori muzeali MNLR Iași.