În anul 1918, când Mihail Sadoveanu s-a mutat de la Fălticeni la Iași, a adus cu el câteva tufe de liliac, pe care le-a plantat în parcul Vilei cu turnișor pătrat de la Copou, floarea devenind un simbol al acestui loc. Din anii ’80 ai secolului trecut, aici are loc „Sărbătoarea liliacului”, la începutul lunii mai. Anual, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează o serie de evenimente ce marchează această sărbătoare, ajunsă la ediția a XXXVI-a, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” Iași.

În data de 8 mai 2021, sâmbătă, va avea loc atelierul de scriere creativă „Povestiri cu final deschis”, de la ora 11:00. Ioana Leontioaia, Iunia Ștefan și Cătălin-Mihai Ștefan, educatori muzeali  MNLR Iași, se vor întâlni cu liceeni ieșeni dornici să-și exprime talentul exprimării literare în scris.

Pentru început, vor realiza un ghidaj naiv în încăperile Muzeului „Mihail Sadoveanu”, prin care elevii se vor familiariza cu personalitatea, descoperind detalii despre scriitor și despre felul său de a fi, pasiunile sale mai puțin cunoscute publicului.

Vor urma exerciții diverse, care vor pregăti participanții pentru următoarea etapă, cea a descoperirii stilului personal de exprimare literară ca parte a brandului personal. Aflându-se în starea potrivită, pot da frâu liber imaginației și creativității. Vor găsi finaluri potrivite pentru povestiri diverse și vor primi feedback de specialitate.

La finalul atelierului, educatorii muzeali au pregătit un exercițiu de terapie prin artă, de decorare a lucrărilor literare cu simbolul Vilei cu turnișor pătrat de la Copou: liliacul.

Activitățile se vor desfășura cu respectarea strictă a regulilor de prevenire și combatere a pandemiei de COVID-19.