Sâmbătă, 9 septembrie 2023, începând cu ora 10:00, la Casa Muzeelor se va desfășura atelierul de educație muzeală și caligrafie O istorie a scrisului.

Activitatea are la bază expoziția temporară Ars Scribendi. O istorie a cuvântului scris în Antichitate și Evul Mediu, pe care participanții o pot vizita, descoperind istoria scrisului prin diversele exponate interesante. Hârtia nu a existat în lumea antică mediteraneană, ajungând în Europa în secolul al XI-lea. În schimb, oamenii au scris pe alte materiale variate: tăblițe cerate, pergament, metal, scoarță de copac, papirus, piatră și ceramică.
Pe parcursul atelierului, participanții vor putea să-și testeze abilitățile de scrib pe diverse materiale utilizate de-a lungul Antichității și Evului Mediu ca suporturi pentru scris, utilizând calamusul pentru a scrie pe papirus, pana pentru pergament și stilusul pentru tăblițele cerate. Ieftine și ușor de realizat, tăblițele cerate erau ideale pentru a-i învăța pe copii să scrie acum 2000 de ani. Dar cum puteau fi șterse cuvintele de pe o tăbliță de ceară? Participanții vor afla acest lucru și multe altele la atelierul de sâmbătă!

Atelierul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani. Înscrierile se realizează completând formularul de aici: Formular.
Taxă de participare: 10 lei.
Atelierul este susținut de Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală, și Ana Honcu, muzeografă MNLR Iași.