Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, începând cu ora 12:00, în sala de conferințe de la Casa Muzeelor va avea loc o activitate dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Elevi ai claselor a X-a și a XI-a de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Iași și de la Colegiul Economic Administrativ Iași, coordonați de Andreea Gabor, profesoară de istorie și socio-umane, vor participa la atelierul de educație muzeală Nesupusele, susținut de Cristina Andone, scriitoare și activistă în educație.

În cadrul activității se vor pune în lumină poveștile a două femei remarcabile: Viorica Agarici, cea care a oprit trenurile morții pornite de la Iași, și Ana Novac, supranumită Anne Frank de România, autoare a singurului jurnal de lagăr recuperat din taberele de concentrare naziste.

Pe baza celor două volume ale proiectului editorial ,,Nesupusele”, apărut la Editura Univers, autoarea va discuta cu adolescenții despre memorie, despre recuperarea demnității și despre rolul poveștii în a ne propune modelele vii.

Cristina Andone este scriitoare și activistă în educație, membră a Uniunii Scriitorilor din România și președintele Fundației Ce Poți Face. ,,Nesupusele” reprezintă un proiect editorial De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, proiect care propune modele de reziliență morală, dar și un antrenament de valori, prin portretele-poveste ale celor 100 de femei remarcabile din România prezentate în carte.