Până la redeschiderea Muzeului „Ion Creangă” Iași (Bojdeuca), colegele noastre continuă activitățile de educație muzeală și literară dedicate iubitului povestitor.

Începând cu luna decembrie a anului trecut și pe parcursul întregii luni ianuarie 2023, peste 350 de copii din comunitățile românești din Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Franța și Germania află mai multe despre scriitorul Ion Creangă și opera sa. De asemenea, ei calcă pragul Bojdeucii din Țicăul ieșean cu ajutorul turului virtual disponibil pe site-ul nostru și descoperă povestea fabricării străchinilor din ceramică din bucătăria Bojdeucii. Prin jocuri și activități interactive, participanții află și semnificația unor cuvinte precum odaie, vatră, traistă, covată, ploscă, laviță, lăicer, ștergar, țol, prichici.

Activitatea este o continuare a colaborării cu Institutul Limbii Române București, în contextul proiectului Clubul de Lectură „Citește cu noi!”, proiect inițiat și coordonat de către Oana-Daciana Topală, profesor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească.

Coordonator: Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași

În imagine: ilustrație realizată de artistul Nicolae Negură cu ocazia sărbătoririi Centenarului Bojdeucii, primul muzeu literar din România.