Miercuri, 23 ianuarie 2024, la Casa Muzeelor a avut loc activitatea „Holocaust- istorie și lecții de viață”, la care au participat elevi din clasele a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Aron -Vodă” din localitatea Aroneanu, județul Iași), Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” (din orașul Târgu Frumos, județul Iași).

Invitatul special la această activitate a fost domnul Moshe Groper, consilier al Primarului Municipiului Iași în relație cu comunitățile etnice, care le-a vorbit copiilor despre sărbătorile evreiești și semnificația acestora. Tinerii au vizionat și un film despre Paștele evreiesc în lagăr, apoi au participat la un concurs pe tematica Pogromului de la Iași. La final, a avut loc o vizită ghidată a Muzeului Pogromului de la Iași.

Activitatea școlilor face parte dintr-un proiect finanțat printr-un grant TOLI (Institutul Olga Lenyel, New York), fiind coordonată de profesoarele de istorie și socio-umane Mărioara Lupu și Maria Butnariuc.

Gazdele din partea MNLR Iași au fost Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală, Nicoleta Dabija, muzeografă, Andreea Ursache, custode.