Poveștile vechi spun că fiecare casă are un spirit al ei, un personaj magic care o locuiește și care îi seamănă. Acesta adună povești timp de zeci și sute de ani, leagă prietenii cu oamenii care îi sunt locuitori și se schimbă odată cu aceștia. Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta spiritul casei tale? Ce istorii ar spune? Dar spiritul caselor în care au locuit oameni pasionați de litere și povești – scriitorii? Cum ar suna și arăta poveștile lor?
Cine?
Copii de 9-11 ani
Ce?
Asociaţia De-a Arhitectura organizează în cadrul proiectului „Arhitecturi de poveste – educație de mediu construit pentru copii”, în parteneriat cu Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România și Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR), atelierul „Ce poveste spune o fațadă” dedicat copiilor de 9-11 ani.
Copiii, ghidați de îndrumători, sunt invitați să cerceteze cu atenție casele a patru scriitori importanți care au locuit pe teritoriului Iașiului, să le observe detaliile, materialele, culorile, să le asculte poveștile adunate în timp, să le descopere trăsăturile folosindu-se și de scrierile locuitorilor lor faimoși. Cei mici vor aduna informații, vor cunoaște casa cât mai bine, vor trece totul prin filtrul imaginației și, cu ajutorul acesteia, al colajelor și al desenelor vor da chip locuinței și o vor transforma într-un personaj-prieten, spiritul ascuns al clădirii!
Atelierul a fost adaptat de echipa „Arhitecturi de poveste” pe baza scenariului educațional creat de arh. Iuliana Georgiana Damir, câștigător al concursului de scenarii educaționale desfășurat în iunie-iulie 2023 în cadrul proiectului. Grafica aparţine: arh. Veronica Sava.
Cum?
Înscrierile se realizează pe platforma De-a arhitectura, aici: https://portal.de-a-arhitectura.ro/main/events/698/details, în limita celor 20 de locuri disponibile. Pentru a rezerva un loc este nevoie să vă faceți un cont pe platformă, cont care poate fi folosit ulterior pentru alte înscrieri.
Costul atelierului este de 10 RON/copil, contravaloarea unui bilet de Educație Muzeală la Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR), iar plata se va face la casa de bilete a muzeului înainte de începerea atelierului. Vă rugăm verificaţi-vă email-ul pentru confirmarea înscrierii.
Când?
Sâmbătă, 23 septembrie 2023, între orele 10:00-13:00
Unde?
Casa Muzeelor, str. Vasile Alecsandri, nr. 6, Iași
Vă aşteptăm alături de noi să descoperim împreună personajele-prietene din casele scriitorilor și ce povești duc ele mai departe din viețile celor ce le-au fost locuitori.
.