Vineri, 13 mai 2022, în intervalul 12:30 – 14:00 la Casa Muzeelor va avea loc atelierul Cărți vechi și noi.

Atelierul de educație muzeală și literară dedicat cărții de patrimoniu este realizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași.

În prima parte a activității va avea loc o prezentare structurală a cărții. Prezentarea tehnică și exemplificările vor fi realizate de Elena Zanet, bibliograf info-documentarist, și Dumitru Șerban,bibliograf, de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași.

Apoi Maria Nimerciag, expert restaurator MNLR Iași, va prezenta participanților caracteristicile individualizatoare ale unui volum de patrimoniu și le va dezvălui secretele și ingredientele conservării și restaurării unei cărți de patrimoniu.

Activitatea se va încheia cu o vizită la Muzeul Literaturii Române și Muzeul Poezie(i), unde participanții de la atelier vor putea admira volume de patrimoniu și vor cunoaște în mod direct modalități de expunere și protejare a cărții.

La atelier vor participa elevii clasei a XI-a C de la Colegiul Național ,,Garabet Ibrăileanu’’ Iași (profesor îndrumător: Carmen Deleanu; cadru coordonator la nivelul școlii: bibliotecar Ines Toader)

În imagine: 𝐿𝑖𝑡𝑢𝑟𝑔ℎ𝑖𝑒𝑟𝑢𝑙, tipărit de Macarie la Tîrgoviște în anul 1508, prima tipăritură de pe teritoriul Țării Românești, obiect aflat în patrimoniul MNLR Iași.