Duminică, 20 martie 2022, se împlinesc 136 de ani de la naşterea scriitorului George Topîrceanu (20 martie 1886 – 7 mai 1937) și în același timp se sărbătorește Ziua Mondială a Povestitului. Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Institutul Limbii Române Bucureşti, marchează această zi printr-o activitate de educație muzeală și literară specială: Academia copiilor peste mări și țări. Povești cu George Topîrceanu.

Începând cu ora 15:30, copiii înscriși la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească prin Institutul Limbii Române în Belgia, Italia, Franța, Irlanda, Portugalia și Spania, sunt invitați la o vizită virtuală interactivă a Muzeului „George Topîrceanu” Iași. Vor afla multe povești despre scriitor și opera sa, prin diverse jocuri, puzzle-uri și quiz-uri, vor desena, vor citi poezii și fragmente de proză mai puțin cunoscute, scrise de George Topîrceanu.

Activitatea, care este inclusă în programul evenimentului aniversar „Baladă pentru chiriașul grăbit”, are loc online, via Zoom, și este coordonată de Diana-Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, Iunia-Maria Ștefan, educator muzeal MNLR Iași și Oana Topală, profesor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Bruxelles, Belgia.

 

Eu sunt un genial amestec

De Poezie

Și de Proză,

Eu sunt extrema întrupare și ultima metamorfoză

A Spiritului, care luptă de zeci de veacuri să supue

Materia

Din care zilnic își modelează o statue… (George Topîrceanu, „Romanța gramofonului”)