Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, lansează o nouă provocare, încurajând învățarea relaxată, cu proiectul Academia copiilor: Zoom pe patrimoniu, care se va desfășura în mai multe etape, începând cu luna ianuarie 2021.

Îi provocăm pe adolescenți (vârsta recomandată este de 14-17 ani) ca în urma vizitării unuia dintre muzeele literare ieșene să-și aleagă obiectul preferat, să se documenteze asupra lui și să fotografieze acel exponat.

În prima etapă, noi așteptăm să vă înscrieți: tinerii interesați să participe la proiect sunt rugați să ne trimită un e-mail la adresa academiacopiilor.mnlriasi@gmail.com, în care să includă numele, vârsta și orașul de rezidență. După primirea e-mail-urilor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va elibera doritorilor o adeverință, în format electronic, care va atesta calitatea de „membru activ” al Academiei Copiilor #2021.

Fiecare membru al Academiei copiilor #2021 va prezenta adeverința la intrarea în muzeele literare ieșene. În urma vizitei, va decide care este, din perspectiva sa, cel mai reprezentativ obiect din toată expoziția, care i-a atras mai mult atenția, care i-a stârnit interesul și curiozitatea. Apoi, se va documenta asupra respectivului obiect, cerând informații de la muzeograf sau custode: proveniența, vechimea, istoria exponatului etc. În final, va fotografia obiectul ales și va trimite un e-mail cu fotografia cea mai reușită, plus o scurtă descriere a exponatului în care va preciza și motivul alegerii sale.

În fiecare lună a anului 2021, vom aștepta propunerile voastre. Acestea vor fi publicate pe pagina de Facebook a Academiei Copiilor și pe cea a Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Ulterior, se va realiza o expoziție virtuală ce va aduna toate obiectele lunii alese de participanți.

Coordonatoarea proiectului Academia copiilor #2021 este Diana-Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași.